Skip links

Sınır Ötesi E-Ticaret’te Başarının Anahtarı

Sınır Ötesi E-Ticaret’te Başarının Anahtarı

Dijital dönüşüm, işletmelerin dünya çapında iş yapma biçimlerini temelden değiştiriyor. Sınır ötesi e-ticaret, özellikle büyük üreticiler için uluslararası pazarda satışlarını artırma fırsatları sunuyor. ABD’den Çin’e ve Rusya’ya kadar dijital platformlarda alışveriş yapan tüketicilerin sayısı hızla artıyor. Büyük e-ticaret pazarlarına sahip yeni bölgeler, örneğin Afrika, işletmelere hala cazip fırsatlar sunuyor. Global e-ticaretin toplam perakende satışlarındaki payı %21’i geçti. Bu oranın birkaç yıl içerisinde %25’i geçeceği ve gelecek 5 – 10 yıl içerisinde %50’yi bulacağı öngörülüyor.

Sınır ötesi e-ticaretin arkasındaki iş modeli, satın alma, sınır ötesi satışlar, uluslararası lojistik ve dağıtım ile sınır ötesi ödemeleri kapsayan geleneksel ihracat uygulamalarına benzemektedir. Temel fark, çevrimdışı uluslararası ticaretten çevrimiçi platformlara geçişte yatmaktadır. Çevrimiçi alışverişin ve e-ticaretin yükselişi, e-ticaret teknolojisindeki hızlı gelişmeler ve lojistik ağlarındaki gelişmelerle birlikte tüketiciler artık geleneksel ticarette yer alan aracıları ve distribütörleri atlayarak doğrudan küresel tüccarlarla etkileşime geçebilmektedir. Yeni ihracat müşterilerine ulaşmak, ürünlerini farklı pazarlarda test etmek isteyen markalar ve perakendeciler için uluslararası e-ticaret mantıklı bir seçenektir.

Sınır ötesi satışları hayata geçirmenin ilk adımı, ürünlerinize talebin olabileceği bir hedef pazar belirlemektir. Bunun için pazar büyüklüğü, ticaret kısıtlamaları, istenen hedef kitle, kültür ve dil gibi unsurların dikkate alınması, pazar taleplerine ve trendlerine uygun ürünlerin seçilmesi ve uygun ürün stratejilerinin geliştirilmesi de dahildir ve ardından işletmenize en uygun ülkelerin seçilmesi önemlidir.

Küresel pazarlarda e-ticaret, global bir pazar yerinden satış yaparak veya burada belirli bir uluslararası pazara uyarlanmış kendi e-ticaret sitenizi kullanarak iki şekilde uygulanabilir. E-Ticaret platformlarını kullanmayanlar için, zamanında teslimat ve kalite kontrol gibi güvenilir tedarikçilerin ve lojistik ortakların seçilmesi çok önemlidir. Ürünlerinizin küresel ölçekte lojistiğini ve teslimatını nasıl gerçekleştireceğinizi doğru planlamak kadar lojistik altyapınızı uluslararası gönderilere uyarlamanız, tedarikçilerle işbirliğini düşünmeniz, depolama sorunlarını çözmeniz gerekir. Bu arada e-ticaret platformlarındaki satıcıların da kendi ürün ve hedef pazarlarına uygun platformları akıllıca seçmesi gerekir.

Web sitenizde mükemmel kullanıcı deneyimine ve güvenli bir ödeme sistemi kurmaya dikkat etmelisiniz. Müşterilerin ödeme yaparken güvende hissetmeleri ve fiyatların rekabetçi olması satışları artırabilir. Hedeflenen ülkelerin dil ve kültürlerine uygun olarak çok dilli ve çoklu para birimi destekli bir web sitesi oluşturmak önemlidir. Müşterilerin kendi dillerinde alışveriş yapmaları ve fiyatları yerel para biriminde görmeleri satışları artırabilir. Özellikle Web sitelerinde ülkeye özel düzenleme yapılırken, online tercüme araçları yerine uzman tercümanlardan destek almak önemlidir. Aksi takdirde, yanlış tercümeler nedeniyle anlam kayıpları yaşanabilir.

Hedeflenen pazarlara yönelik etkili dijital pazarlama stratejileri geliştirmek, sosyal medya reklamları, arama motoru optimizasyonu ve içerik pazarlaması gibi yöntemleri kullanmak hedef kitlenin dikkatini çekmek ve marka bilinirliğini artırarak sınır ötesi satışlarda başarının anahtarı olabilir.

İlker Özgüven
E-Ticaret ve Dijitalleşme Konseyi Başkanı Meclis Üyesi (70. Komite/E-Ticaret Faaliyetleri)